Wat veroorzaakte nu mijn slaapproblemen? Dat ga ik je hier vertellen!
Ik ben een hoogsensitief persoon (HSP), een eigenschap die ik van Moeder Natuur heb meegekregen. Hoewel deze gevoeligheid mooie kwaliteiten met zich meebrengt, ervaar ik ook de nodige uitdagingen in het leven. Een van die uitdagingen is slapeloosheid.
Als empathisch persoon bied ik graag een helpende hand of een luisterend oor aan iedereen die het nodig heeft. Ik geniet intens van de natuur en voel compassie voor (bijna) alles wat leeft. Daarnaast ben ik een open boek en een enthousiaste allemansvriend.
Dit zijn zeker mooie eigenschappen, maar hooggevoelig zijn, heeft ook zijn nadelen:
Ik voel het verdriet van anderen, ben vaak te zorgzaam en probeer het iedereen naar de zin te maken, soms ten koste van mezelf.
Regelmatig word ik als praat- en klaagpaal gebruikt en mijn impulsieve en perfectionistische gedrag leidt er soms toe dat ik mezelf in de problemen werk. Bovendien neem ik het leven vaak te serieus en voel ik me soms onbegrepen.
Dit is slechts een kleine selectie van de voor- en nadelen die hooggevoeligheid met zich meebrengt, mooie en minder handige aspecten. Maar ik klaag niet :-), ik ben wie ik ben en daar ben ik gelukkig mee. Ik zou met niemand anders willen ruilen. Ik ben blij met mezelf!
Naast mijn hoogsensitiviteit heb ik helaas ook te maken met misofonie. Misschien denk je nu “wat is dat?”, en dat begrijp ik, want het is een relatief onbekende aandoening waar niet vaak over gesproken wordt. Ongeveer 6 à 7 procent van de Nederlanders lijdt aan deze “psychische” of “neurologische” aandoening, die letterlijk ‘haat tegen geluid’ betekent. Het gaat vooral om mond- en keelgeluiden, zoals smakken, slikken, ademhalen en kuchen. Hoewel je er niets aan kunt doen, kan het je enorm frustreren en boos maken.
Wanneer mijn man naast me op de bank ploft met een zak chips, voel ik de frustratie meteen opborrelen, haha. Maar het blijft niet bij chips. Ook slaapgeluiden en herhalende geluiden kunnen voor mij echt storend zijn. Hierdoor had ik dus veel last van de geluiden en geuren tijdens het slapen van mijn man. In deze blog vertel ik meer over misofonie, wat het precies inhoudt en hoe het je dagelijks leven kan beïnvloeden. Ben je nieuwsgierig? Lees dan zeker even verder.
Thuis leef ik in een echte mannenwereld. Dat betekent standaard voetbal op tv en programma's zoals "Vandaag Inside." Daarnaast heb ik altijd stoeiende pubers (inclusief mijn man) om me heen. De voetballen vliegen me om de oren, en de panna’s gaan door de benen! Het bekende cliché van mannen van Mars en vrouwen van Venus? Bij ons thuis is dat overduidelijk van toepassing.
Al deze dagelijkse prikkels zorgen bij mij vaak voor overprikkeling. Op zich niet erg, zolang ik maar de tijd en ruimte krijg om even tot rust te komen. Maar daar zat juist het probleem: dat lukte me niet. ’s Avonds in bed kon ik niet in slaap komen door de slaapgeluiden van mijn man, die binnen vijf minuten alweer weg was in dromenland.
Hij lag letterlijk in mijn persoonlijke ruimte, mijn "aura" als je het zo wilt noemen. Als ik me omdraaide omdat ik last kreeg van mijn schouder, draaide hij natuurlijk precies op hetzelfde moment mee. Het zorgde ervoor dat ik geïrriteerd raakte; we lagen praktisch neus aan neus te ademen. Hij merkte daar niks van, want hij sliep gelukkig wel!
Maar door die irritatie kreeg ik juist niet de rust die ik zo hard nodig had om te ontprikkelen. Het resultaat? Nog meer overprikkeling. Begrijp me niet verkeerd, ik ben dol op mijn man, inclusief al zijn ademhaling en geluidjes, alleen niet midden in de nacht, en zeker niet in mijn oor, haha. Slapen is essentieel! We hebben het allemaal nodig om goed te functioneren. Ik dus ook, zeker als hooggevoelig persoon met een hoofd dat vaak al overvol zit en waarvan de linker- en rechterhelft de hele dag door discussies voeren.
Dit probleem vroeg om een oplossing, ik móest iets verzinnen! Gelukkig ben ik vrij oplossingsgericht, en na maanden van nachtelijk piekeren kwam ik eindelijk op het perfecte idee om beter te kunnen slapen. Dit idee heb ik verder uitgewerkt tot een praktisch en stijlvol ontwerp dat iedereen kan gebruiken die met dezelfde problemen worstelt. De SnoozeWall was geboren!
Bestel de SnoozeWall in je favoriete kleur, passend bij jouw bed en slaapkamerstijl. Geef elkaar 's avonds een fijne nachtzoen en een liefkozende aai over de bol, en plaats daarna simpelweg het kussen tussen jullie hoofdkussens. Zo kun je nog steeds heerlijk voetjevrijen of elkaars voeten opwarmen, het kussen staat alleen tussen de hoofdkussens! Je kunt hem zelfs inzetten als bedtafeltje!
Met de SnoozeWall hebben jullie allebei je eigen ruimte, zelfs als je veel van elkaar houdt. Gun elkaar een goede nachtrust, zodat jullie de volgende ochtend weer energiek en vrolijk samen kunnen ontwaken. Haal het kussen bij het wakker worden gewoon weg en geef elkaar een fijne goedemorgenkus of knuffel. Zo simpel kan het zijn!
Wees lief voor elkaar en gun jezelf en je partner een heerlijke nachtrust en dus een SnoozeWall!
Slaap lekker!
Liefs Maaike
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Schrijf je hieronder in voor onze leuke nieuwsbrief, en ontvang updates wanneer er een nieuw blog online staat. Onze posts gaan voornamelijk over goed slapen, hoogsensitiviteit en alles wat daarbij komt kijken.
Comments