top of page
Foto van schrijverMaaike Beuzenberg

Slaapcyclus volwassenen


Slaapcyclus volwassenen

Slaapcyclus volwassenen

Hé, jij daar! Ik hoop dat je lekker ligt te relaxen terwijl je dit leest. Ben je een beetje bekend met de slaapcyclus die wij als volwassenen ondergaan tijdens de nacht? We gaan het namelijk hebben over iets wat we allemaal soms wel wat meer kunnen gebruiken: slaap. Maar niet zomaar slaap, nee, vandaag duiken we dieper in de wereld van slaapcyclussen. Dus, laat me je geruststellen en je meenemen op een reis door de verschillende fasen van onze geliefde nachtelijke rust.


Inslaapfase

Laten we beginnen met de eerste fase van onze slaapcyclus: de inslaapfase. Als je in bed ligt en net begint te ontspannen, komt je lichaam in een overgangsfase van wakker zijn naar het land van dromen. Dit is het moment waarop je je ogen sluit, je ademhaling kalmeert en je je realiseert dat je langzaam wegzakt. Je hersengolven vertragen en je spieren ontspannen. Dit is het begin van een goed nachtje lekker slapen.


Lichte inslaapfase

Na ongeveer 5 tot 10 minuten beland je in de tweede fase van de slaapcycli: de lichte slaapfase. Tijdens deze fase is je ademhaling gelijkmatig en je spieren nog steeds ontspannen. Je lichaam begint zich voor te bereiden op dieper slapen, maar is nog steeds wakker. Deze fase duurt meestal ongeveer 20 minuten, maar kan zich herhalen gedurende de nacht.


Overgangsfase

En dan komen we in de derde fase van de slaapcyclus: de overgangsfase naar diepere slaap. Je hersengolven vertragen nog meer en je ademhaling wordt dieper. Dit is de fase waarin je echt in een diepe slaap zakt. Het is moeilijk om je wakker te maken en als je wakker wordt, voel je je verward en gedesoriënteerd. Deze fase duurt meestal ongeveer 10 tot 30 minuten.


Diepe slaapfase

En nu ben je officieel aangeland in de vierde fase van de slaapcycli: de diepe slaapfase, ook wel bekend als slow-wave of delta slaapfase. Tijdens deze fase zijn je hersengolven op hun laagste punt en is je spierspanning minimaal. Je hebt bijna geen dromen en bent bijna niet te wekken. Je lichaam werkt hard aan herstel en groei tijdens deze fase en het is essentieel voor je algehele gezondheid. De hoeveelheid tijd die je in deze fase doorbrengt, neemt echter af naarmate je ouder wordt.


Remslaap

En dan, net wanneer je denkt dat je alle fases hebt gehad, gebeurt er iets fascinerends: REM-slaap, oftewel Rapid Eye Movement-slaap. Dit is de fase waarin je de meeste levendige dromen ervaart. Je hersengolven versnellen naar een niveau dat vergelijkbaar is met wanneer je wakker bent en je ademhaling en hartslag worden onregelmatig. Je spieren zijn ook bijna volledig verlamd om ervoor te zorgen dat je niet slaapwandelt of fysieke bewegingen maakt tijdens je dromen. Deze fase duurt meestal 10 tot 60 minuten en kan zich meerdere keren herhalen gedurende de nacht.


Ontwaakfase

En dan, na al dat gespring tussen verschillende fases, komen we aan bij het einde van de slaapcyclus. Dit is het moment waarop je weer naar de oppervlakte van je slaap drijft en wakker wordt. Deze fase wordt ook wel de ontwaakfase genoemd en duurt meestal enkele minuten voordat je je ogen opent en opstaat voor een nieuwe dag.


Slaaptijd

Nu je een beetje meer weet over de verschillende slaapcyclussen, wil je misschien weten hoeveel slaap je eigenlijk nodig hebt. Over het algemeen wordt aanbevolen dat volwassenen tussen de 7 en 9 uur slaap per nacht nodig hebben. Dit kan variëren afhankelijk van je leeftijd, levensstijl en individuele behoeften. Het belangrijkste is om een slaaproutine te creëren en consistent te zijn met je slaaptijden.


De volgende keer dat je onder de dekens kruipt en je ogen sluit, weet je nu wat er allemaal gebeurt in je lichaam terwijl je slaapt. Van inslaapfase tot diepe slaap en zelfs dromerige avonturen in de REM-slaapfase, slaapcyclussen zijn een essentieel onderdeel van ons leven. Ze helpen ons herstellen, vernieuwen en klaar te maken voor een nieuwe dag vol energie.


Dus, beste lezer, ik wens je een goede nachtrust toe vol met zalige slaapcyclussen. Sluit je ogen, ontspan en geniet van de reis door je dromen. Slaap lekker!


Ervaar jij slaapproblemen door het samen slapen met je partner? Heb je meer privacy nodig of word je steeds door jouw partner gewekt, vanwege zijn geluiden of omdat hij teveel ruimte inneemt tijdens de nacht? Onze SnoozeWall bied de oplossing hiervoor. Hij creëert een eigen plekje voor jezelf in bed waardoor je meer privacy ervaart en makkelijker kunt ontspannen. Hierdoor zul je rust ervaren en sneller in slaap vallen en doorslapen.


Slaapcyclus volwassenen

Met de Snoozewall tussen de hoofdkussens in, behoud je het effect van liefdevol samen slapen, maar heb je net dat extra beetje rust & privacy bij je hoofd die je nodig kunt hebben om beter te slapen. Breng een bezoekje aan onze website om alles over dit speciale kussen te lezen, of bestel hem direct, zodat jij ook zo snel mogelijk rustig en ontspannen in slaap kan vallen. Combineer hem eventueel nog met een prachtige edelsteen met ontspannende werking die je aan het kussen kunt hangen.


Vind je het leuk om op de hoogte gehouden te worden over nieuwe blogs die online komen? Meld je dan hieronder aan voor onze Leuknieuwsbrief, en krijg bericht als er een nieuw blog online is gekomen. Onze posts zullen voornamelijk gaan over goed slapen, hoogsensitiviteit, en alles daaromheen.


Liefs Maaike

4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page